Korte time-to-market en een hoge productiedoorvoer, terwijl voldaan moet worden aan kwaliteitsspecificaties en voorschriften en de productiekosten redelijk moeten blijven, zijn begeleidende uitdagingen in de farmaceutische industrie. Met name de productie van steriele medicijnen is onderhevig aan speciale eisen om de risico's van deeltjes- en microbiële besmetting te minimaliseren.
Strenge FDA- en GMP-richtlijnen zijn van kracht om blootstelling aan dergelijke verontreiniging te beperken en zo ernstige schade of levensbedreigende gezondheidsrisico's voor de patiënt te voorkomen.
Droge hitte sterilisatie en depyrogenatie worden toegepast om de steriliteit van farmaceutische aseptische bereidingen te garanderen, zoals opgelegd door de FDA regelgeving 21 CFR-211.94 en EU-GMP richtlijnen Annex 1.
Steriel verpakken. Een kritische productiestap waar steeds meer vraag naar is.
Voor aseptische bereidingen, zoals flacons, ampullen, patronen of voorgevulde spuiten, is eindsterilisatie van de uiteindelijke verpakking niet mogelijk. Het glaswerk moet daarom voor het vullen vrij worden gemaakt van schadelijke verontreinigingen die het geneesmiddel kunnen aantasten. Afhankelijk van het proces wordt droge sterilisatie of depyrogenatie toegepast.
Sterilisatie wordt meestal toegepast bij temperaturen tussen 160 en 180 °C om een product vrij te maken van levende micro-organismen. Depyrogenatie is gericht op het verwijderen of inactiveren van endotoxinen, waarvoor hogere temperaturen nodig zijn in de bandbreedte van 200 - 350 °C. Dit gebeurt in statische ovens of in tunnels voor geautomatiseerde, continue processen.
Vanwege de toenemende vraag naar pyrogeenvrije steriele verpakkingen en naar snelle, veilige en efficiënte verwerking, is depyrogenatie met droge warmte tegenwoordig een van de meest kritische stappen in het steriele productieproces van medicijnen.