Permanent veilige werking van datacentra

Bestrijdt corrosieve verontreinigingen en schadelijke deeltjes

Het cruciale belang van de binnenluchtkwaliteit (IAQ)

Datacenters hebben unieke vereisten en strikte voorschriften in vergelijking met typische commerciële locaties. Deeltjes en corrosieve gasvormige verontreinigingen zijn een serieus probleem geworden voor datacenters en serverruimtes.

In sommige gevallen heeft corrosie van elektronische componenten geleid tot catastrofale uitval van apparatuur als gevolg van omgevingsfactoren zoals lage concentraties corrosieve gassen.

Deze verontreinigingen komen datacenters op verschillende manieren binnen, onder andere via ventilatiesystemen buiten, aangrenzende binnenruimtes en via personen die de faciliteit binnenkomen of verlaten of via kritieke gebieden.

Zwavelhoudende gassen, zoals zwaveldioxide (SO2) en waterstofsulfide (H2S), zijn de meest voorkomende gassen die corrosie van elektronische apparatuur veroorzaken. Zodra deze gasvormige verontreinigingen in een datacenter of serverruimte terechtkomen, leiden ze tot aantasting van koperen oppervlakken en zilversoldeer dat wordt gebruikt op computerprintplaten, wat leidt tot intermitterende en harde storingen. Deze vormen van corrosie kunnen storingen veroorzaken doordat ze de stroom belemmeren of onbedoelde circuitpaden vormen. Het verwijderen van corrosieve verontreinigingen is daarom essentieel voor het behoud van de betrouwbaarheid van datacenterapparatuur.

Storingen door stofdeeltjes en verontreinigingen worden over het algemeen geclassificeerd als:

  • Mechanische effecten, waaronder belemmering van de koelluchtstroom, interferentie van bewegende of optische onderdelen en vervorming van oppervlakken
  • Chemische effecten, waaronder corrosie van elektrische componenten, als gevolg van stof dat bestaat uit zwavel- en chloorhoudende zouten
  • Elektrische effecten, waaronder impedantieveranderingen en het overbruggen van elektronische circuitgeleiders

 

In datacenters met luchtzijdige economisers wordt aanvullende realtime bewaking, zoals de SAAFShield® Technology, van AAF, aanbevolen om snel te kunnen reageren op gebeurtenissen in de buitenlucht die corrosieve gassen in datacenters kunnen introduceren. Realtime bewaking wordt ook aanbevolen in datacenters met luchtreinigingssystemen met gasfiltratie om de efficiëntie van de filters te volgen. 

Voor datacenters met of zonder luchtzijdige economisers die niet binnen het ISA-71.04 ernstniveau G1 voor koper- en zilvercorrosie vallen, wordt herstel door middel van gasfiltratie aanbevolen. Ventilatoren bij luchtinlaten, uitgerust met deeltjes- en gasfasefilters, kunnen worden gebruikt om het datacenter te vullen met schone lucht en deze onder druk te zetten om te voorkomen dat verontreinigde buitenlucht in het datacenter lekt. De lucht in het datacenter kan worden gerecirculeerd door gasfasefilters om verontreinigingen te verwijderen die in het datacenter worden gegenereerd.

Vragen?


Neem contact met ons op:
+31 (0)591 - 701025

of zoek een afdelingbij u in de buurt

Software & Diensten

Documentzoeker
Contact
E-Mail
Bovenkant pagina